Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Το ζήτημα των τιμών

Σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς όταν αυξάνεται η ζήτηση ανεβαίνουν οι τιμές και αντιστοίχως όταν μειώνεται η ζήτηση και τα προϊόντα μένουν αδιάθετα τότε μειώνεται η τιμή τους προκειμένου ο πωλητής να έχει την μικρότερη δυνατή ζημία και ο καταναλωτής να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο προϊόν.

Ωστόσο στην ελληνική περίπτωση η κρίση και η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων σε επίπεδα έως και 60% για κάποιους εργαζόμενους, δεν έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών, τουλάχιστον όχι σε μείωση αντίστοιχη της έντασης της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Αυτό το παράδοξο γεγονός έχει διεγείρει το ενδιαφέρον σε πληθώρα μελετητών, οικονομολόγων, ιδρυμάτων και Μ.Μ.Ε. Όλες οι αντίστοιχες μελέτες καταλήγουν με διαφορετικό τρόπο η καθεμία σε ένα κοινό συμπέρασμα: Η ελληνική οικονομία υποφέρει και θα συνεχίσει να υποφέρει όσο είναι θεσμικά μη θωρακισμένη, από προσυμφωνημένες πρακτικές ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή προϊόντα της αγοράς που ελέγχονται από λίγες εταιρείες ή επιχειρηματικούς ομίλους οδηγούν  σε προϊόντα ανταγωνιστικά μεταξύ τους, που όμως έχουν κοινή ή παρόμοια τιμή και κοινά ή παρόμοια χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή της βενζίνης. Ελάχιστες αποκλίσεις εμφανίζονται καί ως προς την τιμή της βενζίνης καί ως προς την ποιότητα προϊόντος. Σύμφωνα με έρευνα του Δ..Ν.Τ. που δημοσίευσε η Wall Street Journal και την επιβεβαίωσε το Δ.Ν.Τ. η καρτελοποίηση του πετρελαίου στην Ελλάδα κοστίζει στους Έλληνες πολίτες περίπου ένα δις. δολάρια ετησίως. Οι εταιρείες MOTOR OIL και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. οι οποίες έχουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα την δικαιοδοσία διύλισης,  ελέγχουν συνολικά περίπου το 70% της χονδρικής αγοράς βενζίνης με αποτέλεσμα την δημιουργία ολιγοπωλίου και την μη προσαρμογή των τιμών βενζίνης στις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών.Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal καμία από τις 2 εταιρείες δεν δέχθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Κατά παράλληλο τρόπο μπορεί ένας παρατηρητής να διαπιστώσει πως σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπου λόγω της φύσης τους είναι δύσκολη έως απίθανη η σύσταση καρτέλ, λόγου χάριν τα ακίνητα όπου είναι αδύνατον 5,000,000 ιδιοκτήτες ακινήτων να συνασπιστούν για να κρατάνε τις τιμές υψηλές υπάρχει προσαρμογή στα νέα δεδομένα και σπάσιμο της φούσκας της προηγούμενης δεκαετίας. Χρειάζεται λοιπόν από όλη αυτή την περιπέτεια που περνάει η κοινωνία μας να συλλέξουμε θετικά στοιχεία και να αγωνιστούμε για δικαιότερη αντιμετώπιση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων από την κρατική δικαιοσύνη, ειδικά σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου